علائم پسیل پسته چیست؟
علائم پسیل پسته شامل پوکی دانه ها، نیم مغز شدن دانه ها، ریزش برگ ها، بسته ماندن دانه ها، خشکی برگ ها، پوره قهوه ای رنگ پشت برگ ها و … است.
پسیل پسته، یکی از حشرات بوم ی ایرانی و آفات رایج در باغات پسته می باشد. این آفت، یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده سالمت درختان پسته است. اگر این آفت به درختان پسته حمله کند، خسارت های
زیادی را بوجود می آورد. برای مقابله با این آفت می توان از سموم مختلفی مانند سم اسپیروتترامات استفاده نمود.
مراحل رشد پسته
علائم پسیل پسته در چندین مرحله از رشد پسته قابل تشخیص هستند. مراحل رشد پسته به صورت زیر است:
– در فرودین ماه، گل دهی و گرده افشانی انجام می شود.
– اردیبهشت ماه، میوه ها شکل می گیرند.
– خرداد ماه، میوه ها رشد می کنند. – در تیرماه، مغز شروع به رشد می کند.
– مرداد ماه، مغزها شروع به رسیده شدن می کنند و رنگ پوست سطحی آنها تغییر می کند.
– شهریور ماه، رنگ پوست نرم سطحی مغزها کامالًعوض شده و محصول قابل برداشت می باشد.
– مهرماه، برداشت پسته صورت می گیرد.
– اسفند ماه، جوانه ها تورم زده و گل انگیزی صورت می گیرد.
اهمیت مقابله با پسیل پسته
علائم پسیل پسته باید مورد توجه قرار بگیرند تا مقابله با این آفت به موقع انجام شود. پسیل پسته به سبب داشتن چندین نسل در سال و شمار بالای جمعیت خود می تواند خسارت شدیدی را به درختان پسته
وارد کند و سبب مشکالت فراوانی در آنها شود.
این آفت در همه مراحل رشد خود، با تغذیه از درخت به حیات خود ادامه می دهد و شیره درخت را کامالًمی مکد. درختان پسته ای که در معرض این آفت قرار بگیرند، به شدت ضعیف می شوند.
این آفت پس از تغذیه از درخت، مواد قندی را دفع نموده که این مواد قندی در معرض هوا باعث شکل گیری ماده سفید رنگی به اسم شکرک یا عسلک پسیل می شود و محل جمع شدن مورچه ها می شود.
درختان پسته ای که درگیر این آفت شوند، نه تنها در محصوالت سال جاری خود خسارت می بینند بلکه محصوالت دو سال آینده خود را تا حدودی از دست می دهند. زیرا تأثیرگذاری این آفت، طوالنی مدت است.
بیشتر بخوانید
مراحل رشد پسیل پسته و اوج اثرگذاری پسیل پسته
قبل از بررسی علائم پسیل پسته با مراحل رشد این آفت آشنا می شویم. پسیل در چندین مرحله رشد می کند که شامل مرحله تخم، مرحله پوره و مرحله حشره کامل است:
مرحله تخم: در این مرحله، تخم های پسیل به صورت کشیده خواهند بود و بیضی شکل می باشند که رنگ آنها کرم یا نارنجی می باشد.
مرحله پوره: پسیل، مراحل زیادی را در دوره پوره خود پشت سر گذاشته تا به بلوغ برسد. پوره یا نوزاد پسیل تا موقع رسیدن به بلوغ نمی تواند پرواز کند.
مرحله حشره کامل: در این مرحله، پوره پوست اندازی کرده و به یک حشره کامل تبدیل می شود که می تواند پرواز کند.
پسیل پسته، 5 یا 6 نسل در سال دارد. زمستان گذرانی به شکل حشره بالغ در شکاف درختان، زیر پوستک ها، میان کلوخ ها و شکاف دیوارها انجام می شود.
تخم گذاری به شکل فردی یا گروهی روی برگ ها و سرشاخه ها صورت می گیرد. باغداران باید در نظر داشته باشند که نسل دوم و سوم، اصلی ترین نسل آفت هستند. چرا که در این هنگام، درختان پسته در
فازی بسیار حساس هستند و میوه آنها تازه شکل گرفته است.
جهت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر درباره کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی کلیک کنید
مهمترین علائم پسیل پسته چیست؟
آفت پسیل پسته باید به محض رؤیت ، با استفاده از روش های مناسب از بین بروند. نشانه ها و خسارت های پسیل پسته به صورت پوکی دانه ها، نیم مغز شدن دانه ها، ریزش جوانه های سال های آتی،
پیچیدگی برگ ها، خشکی برگ ها، باز نشدن دانه ها، دیدن شکرک روی برگ ها، دیدن شکرک زیر درختان، دیدن پوره قهوه ای رنگ پشت برگ ها و … است.
همچنین در مواقعی چسبناک شدن برگ ها نشان می دهد که درخت پسته دچار آفت پسیل شده است. به یاد داشته باشید که درخت پسته ای که دچار آفت پسیل شده است، جوانه های باطراوتی ندارد.
دلایل حمله ور شدن پسیل پسته به درخت پسته
با علائم پسیل پسته آشنا شدیم. اینک به این مسئله می پردازیم که چرا درختان پسته دچار این آفت می شوند. مهمترین دلایلی که سبب بروز این آفت در درخت پسته می شوند، موارد زیر است:
– سمپاشی غیراصولی
– سمپاشی در زمان نامناسب
– مقاوم نبودن بعضی از درختان پسته به این آفت
– آبیاری نادرست باغات پسته
– استفاده از کود ازته در تابستان
– کیفیت نامناسب خاک
– هرس نادرست درخت پسته
– تراکم کاشت درخت پسته
– علف های هرز
– عدم استفاده از کود دامی
– و …
روش های مقابله با پسیل پسته
اقدامات پیشگیرانه و اقدامات مقابله با پسیل ها پس از مشاهده علائم پسیل پسته به منظور پیشگیری از بروز خسارت های ناشی از پسیل برای باغداران ضرورت دارد:
– خودداری از انجام سمپاشی های زمستانه که در مقابله با این آفت در این زمان بی اثر است.
– استفاده از تله های زرد رنگ در اواسط اسفند ماه که معموالًتوصیه می شود برای هر دو درخت، یک عدد تله در اندازه 10 * 20 سانتی متر برای سرشاخه های بیرونی تاج درخت و در ارتفاع یک و نیم متری به کار
برده شود.
– انجام شخم های زمستانه به سبب حذف حشرات پسیل که در دل خاک در فصل زمستان پناه می گیرند. شخم زنی باید در عمق مناسب که حداقل عمق 10 سانتی متر پیشنهاد می شود، انجام شود.
– ردیابی مشاهده ای علائم اولیه و پیشرفته و استفاده از سموم مناسب در صورت اطمینان از ابتالی درخت پسته به پسیل پسته که باید نوع سم با مشاوره با کارشناسان تعیین شود. علائم پسیل پسته باید به
دقت بررسی شوند.
– جمع آوری برگ های ریزش کرده در زیر درختان و نقاط مختلف باغ و دفع آنها تا آفات نشسته بر روی برگ های ریخته شده به داخل خاک نفوذ نکرده و مجدد راه نفوذ به درخت را پیدا نکنند. بهتر است این برگ ها
پس از جمع آوری در ناحیه ای به دور از درختان پسته، سوزانده شوند.