راه های مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی
مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی با روش های فیزیکی و شیمیایی مؤثر امکان پذیر است که در ادامه به آنها اشاره ای می کنیم.
آفت مینوز برگ با بوجود آوردن خطوط سفید رنگی بر روی برگ ها، سبب زشت شدن ظاهر آنها می شوند. اگر با این آفت مقابله نشود، خسارت های زیادی را به گیاه وارد می کند. سموم مختلفی مانند سم آبامکتین EC 1.8 % برای مبارزه با برخی از مینوزها مانند مینوز سبزی و صیفی به کار می روند.
آشنایی با آفت مینوز
این آفت مثل مگس های کوچک سیاهی است که توانایی خوبی در آسیب رسانی به گیاهان دارد. درست است که این آفت شبیه مگس به نظر می رسد، اما در واقع مگس نمی باشد. مینوز برگ در چندین نوع وجود دارد که اغلب آنها دارای قیافه ای مشابه همدیگر هستند. خود مینوزها نمی توانند مشکلاتی را بوجود بیاورند. اما لاروهای آنها برای گیاهان مشکل ساز می شود.
روش شناسایی آفت مینوز
مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی باید به محض دیدن نشانه های حمله ور شدن آنها به گیاه انجام شود. لاروهای مینوز نزدیک به دو میلی متر طول دارند و به شکل شفاف و صاف به نظر می رسند. شفیره های این آفات به صورت قهوه ای روشن و براق می باشند. برخی از این نوع آفات، تخم های خود را در شاخ و برگ درخت می گذارند. همچنین ممکن است این تخم ها در پشت برگ قرار بگیرد.
زمانی که لاروها از تخم خارج شوند، سریعاً برگ ها را می جوند و لایه های میان کوتیکول بالایی و زیرین برگ را می خورند. در چنین شرایطی، لکه ها یا تونل ها ی نقره ای رنگ بوجود می آورد.
زمانی که لاروها برای شفیره شدن به آمادگی لازم می رسند، از برگ خارج شده و بر روی شاخ و برگ های گیاه تبدیل به شفیره می شوند. لاروها نزدیک به 8 الی 12 روز از برگ گیاهان تغذیه نموده و با توجه به نوع این آفت ممکن است تا دو هفته به زمان نیاز داشته باشند تا بالغ شوند.
چرخه زندگی آفت مینوز
مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی بهتر است تحت نظر متخصصان و یا پس از مشاوره با آنها انجام شود. میان انواع مینوزها، تفاوت هایی وجود دارد. اما چرخه حیات پایه برای آنان مشابه است.
یک ماده بالغ و جفت شده تخم های خود را بر روی سطح یا داخل یک برگ ریخته که این مسئله ممکن است سبب سوراخ شدن پوست برگ شود تا تخم ها دقیقاً داخل برگ جای بگیرند. در این حالت، نقطه ای برجسته بر روی برگ دیده می شود. مینوزهای ماده این توانایی را داشته که روزانه 250 عدد تخم بگذارند. کمتر از ده روز، تخم ها به لارو تبدیل می شوند. مینوز در این حالت به شدت آسیب زا است.
زیرا تغذیه لاروها از برگ انجام می شود. مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی در این مرحله ضرورت دارد.
زمانی که لاروها به شفیره تبدیل شدند، از درون برگ بیرون آمده و روی زمین می افتند و تا دو اینچی زمین فرو می روند. در صورتیکه هوا سرد باشد، لاروها به خواب زمستانی رفته و در صورت مناسب بودن دمای هوا، شفیره می شوند. شفیره ها پس از دو هفته به مینوز بالغ تبدیل می شوند.
بافت های آبدار داخلی برگ ها، معمولاً مورد هجوم این آفات قرار می گیرند. این آفات به تغذیه از مواد داخل برگ ها که سلولز پایینی دارند، راغب تر می باشند. زمانی که این آفات بر روی محصولات کشاورزی قرار می گیرند و به آنها صدمه می زنند، خسارت زیادی به کشاورزان وارد می شود.
بیشتر بخوانید
خسارت مینوزها به گوجه فرنگی
مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی از خسارت کشاورزان جلوگیری می کند. مینوز در همه مراحل رشدی بوته های گوجه فرنگی به آنها صدمه وارد می کند. بنابران گوجه فرنگی ممکن است در هر مرحله ای از رشد در معرض هجوم این آفت قرار بگیرد. شناسایی خسارت مینوز گوجه بر روی گیاه به راحتی امکان پذیر است. برگه های گوجه فرنگی در صورت آسیب دیدن توسط مینوزها، دارای لکه های نامنظم و پراکنده ای خواهد بود و فضولات سیاه لاروها داخل دالان ها قابل رؤیت می باشد.
این احتمال وجود دارد که لاروها تونل هایی را در ساقه بوجود بیاورند. این دالان ها در این شرایط، مستعد ابتلا به هر نوع بیماری می شوند که در نتیجه آنها ممکن است گوجه فرنگی خراب شود. خسارت هایی که مینوز به گوجه فرنگی وارد می کند، چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی قابل توجه است. اگر اقدامات کنترلانه صورت نگیرد، ممکن است تمام گوجه فرنگی های کشاورزان خراب شود و قابل فروش نباشد.
جهت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر درباره کودهای شیمیایی و سموم دامپزشکی کلیک کنید
انواع روش های مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی
مقابله با این آفات به دو روش قابل انجام است که شامل روش های فیزیکی و شیمیایی می باشند:
روش های شیمیایی برای دفع آفت مینوز برگ گوجه
در این روش باید از سموم شیمیایی مناسب استفاده نمود. البته مبارزه شیمیایی با مینوزها به دلیل قرارگیری لاروها داخل دالان های محصول، کمی سخت است و موفقیت این روش وابسته به استفاده درست و اصولی از سموم شیمیایی در بازه زمانی یک فصل کشت می باشد. کشاورزان در زمان انتخاب سموم مناسب برای مقابله با مینوزها باید به خصوصیات آن سموم و توانایی آنها در مقابله با این آفات توجه داشته باشند. بنابراین توصیه می شود با کارشناسان خبره و حاذق “مجموعه سپند شیمی تیوان” مشاوره نموده و درباره انتخاب بهترین سم برای دفع این آفت از برگ گوجه فرنگی با آنها صحبت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
روش های فیزیکی برای مبارزه با آفت مینوز برگ گوجه فرنگی
اقدامات فیزیکی شامل رعایت تناوب زراعی، بکارگیری نشاء های فاقد آفت، شخم عمیق خاک در فاصله دو فصل کاشت و پوشش خاک با مالچ پلاستیکی، پایبندی به رعایت فاصله زمانی 6 هفته ای برای نشاء دوباره در زمین مبتلا به آفت، بازدیدهای دوره ای برای تشخیص اولین نشانه های خسارت، استفاده از تله آب و روغن، گردآوری و از بین بردن محصولات آلوده به مینوز، مهار علف های هرز و … می باشند. کنترل بیولوژیک آفت شب پرده مینوز برگ گوجه به صورت حضور جمعیت های عوامل کنترل بیولوژیک مثل سن شکارگر در ناحیه نشر آفت می باشد.