5 راه مقابله با زنگ زرد گندم
مقابله با زنگ زرد گندم باید با استفاده از راهکارهای اصولی و نتیجه بخش انجام شود تا ضمن دفع این بیماری، از ایجاد پیام دهای منفی جلوگیری شود.
کشاورزان باید برای دفع زنگ زرد گندم به توصیه ها و دستورالعمل های متخصصان و کارشناسان در این زمینه توجه کنند و در زمان مناسب، اقدامات لازم را انجام دهند. زنگ زرد گندم، یکی از بیماری های رایج برای گندم است که به دلایلی مانند رطوبت بسیار زیاد محیط، وجود رقم حساس گندم در زمین زراعی و وجود عامل بیماری زا بوجود می آید.
بیماری زنگ زرد در بقایای گیاهان باقی مانده و ممکن است از یک مزرعه به مزرعه دیگر انتقال پیدا کند. دمای مطلوب برای این بیماری دمای 8 تا 23 درجه سانتیگراد با رطوبت بالای 70 درصد می باشد که در چنین شرایطی احتمال بروز بیماری وجود دارد و در صورت استمرار شرایط ممکن است یک اپیدمی ایجاد شود. سموم مختلفی مانند سم پروپیکونازول EC 25% می توانند برای دفع بیماری زنگ زرد گندم مؤثر باشند.
روش های تشخیص بیماری زنگ زرد گندم چیست ؟
مقابله با زنگ زرد گندم باید به محض دیدن نشانه های این بیماری آغاز شود. زنگ زرد گندم، تهدیدی جدی برای کشاورزان است که ممکن است خسارت های جبران ناپذیری به آنها وارد کند. یکی از اصلی ترین بیماری های قارچی، غلات زنگ زرد یا زنگ نواری گندم می باشد که بر روی ارقام حساس نمایان شده و کیفیت و کمیت محصولات را به صورت کاهش تعداد دانه در سنبله، کاهش وزن هزار دانه و چروکیدگی دانه و … در معرض خطر قرار می دهد.
علائم این بیماری بدین صورت است که روی برگ های جوان، نخست نقطه هایی به شکل جوش بوجود آمده و این جوش به تاول هایی به رنگ زرد یا نارنجی تبدیل می شود و پس از به هم پیوستن این تاول ها، نوارهایی زرد رنگ ایجاد می شود. مقابله با زنگ زرد گندم باید هر چه سریعتر انجام شود.
زنگ زرد از دیگر زنگ ها زودتر نمایان می شود. جوش های مذکور در ابتدای فصل نمایان می شوند و پر از اسپورهایی به اسم یوریدوسپور می باشند. با افزایش دمای هوا و ایجاد شرایط نامساعد برای انتشار بیماری، در نقاط جوش های یوریدیومی، جوش های تلیومی پر از تلیوسپور نمایان می شوند که نخست به صورت گرد و زیر ایپیدرمی است و سپس به رنگ قهوه ای تا سیاه درمی آیند.
آلودگی شدید در ابتدای فصل سبب کاهش رشد گیاه می شود. دانه های خوشه های درگیر این بیماری به صورت بسیار ریز، چروک و غیرقابل استفاده خواهند بود. این بیماری بیشتر از زنگ های دیگر، احتمال شیوع دارد. لذا کشاورزان باید علائم این بیماری را به خاطر بسپارند و محصولات خود را به صورت مداوم بررسی کنند.
انواع زنگ در گندم
راهکارهای مقابله با زنگ زرد گندم باید با مشاوره با کارشناسان این حوزه انتخاب شود تا هیچ اثر سوء و منفی بر محصولات نداشته با شند. گندم دارای سه نوع زنگ می باشد که شامل زنگ برگ ) زنگ قهوه ای یا زنگ نارنجی(، زنگ خطی )زنگ زرد( و زنگ ساقه )زنگ سیاه( می باشد.
کشاورزان درنظر داشته باشند که سرعت انتشار این بیماری بسیار بالا است. کیفیت گندم ها در اثر این بیماری به شدت کاهش پیدا می کند. دانه هایی که به این بیماری دچار شده اند، احتمال جوانه زنی بسیار کمی دارند. مصرف بیش از اندازه کود ازت سبب افزایش این بیماری می شود. لذا کشاورزان باید در انتخاب نوع کود زمین گندم دقت زیادی کنند و آن را به اندازه و در زمان مناسب مصرف کنند.
بررسی راه های مقابله با زنگ زرد گند م
بهترین اقداماتی که می توان برای مقابله با این بیماری انجام داد، موارد زیر می باشند:
استفاده از ارقام مقاوم با نیمه مقاوم به بیماری
تا به امروز، شمار بالایی از ژن های مقاوم در مقابل زنگ زرد در گندم تشخیص داده شده اند که بعضی از آنها با هدف ایجاد مقاومت به بیماری به کار گرفته می شوند. ارقام مقاوم در نواحی گوناگون کشور، میزان مقاومت متفاوتی نسبت به این بیماری دارند. اغلب ژن های مقاومت به کار رفته در ارقام مقاوم از نوع نژاد اختصاصی می باشند که با ظاهر شدن نژادهای جدید و خطرنا ک قارچ عامل بیماری، احتمالاً با کاهش کارایی مواجه شوند. بنابراین فرآیند تولید ارقام مقاوم به بیماری باید همواره به روزرسانی شود.
مدیریت تراکم کاشت برای مقابله با زنگ زرد گندم
کاشت مناسب و مدیریت کاشت در پیشگیری از بروز این بیماری بسیار اثرگذار است. قطعاً کاشت متراکم سبب افزایش رطوبت محیط می شود و شرایط را برای انتشار قارچ ها مساعد می کند. لذا کشاورزان باید تراکم مناسب را رعایت کنند و از کاشت متراکم به صورت اکید خودداری کنند.
جهت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر درباره کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی کلیک کنید
مقابله با علف های هرز
علف های هرز ممکن است عامل انتقال این بیماری باشند. لذا باید با آنها مبارزه نمود. علف بری و علف چینی، ساده ترین راه حذف علف های هرز است. علف چینی می تواند هم با دست و هم با ماشین صورت بگیرد. گاهی از دو روش به صورت تلفیقی استفاده می شود تا علف ها به خوبی از بین بروند.
کشاورزان باید با استفاده از راهکارهای قدیمی و یا راهکارهای جدید حذف علف ها مانند استفاده از علف کش ها، مانع از گسترش بیماری زنگ زرد توسط علف های هرز شوند.
بیشتر بخوانید
مدیریت آبیاری برای مقابله با زنگ زرد گندم
استفاده از روش های جدید برای آبیاری و خودداری از آبیاری بیش از اندازه، سبب پیشگیری از بروز بیماری زنگ زرد گندم می شوند. چرا که آبیاری نادرست و زیاد از حد استاندارد ممکن است سبب افزایش رطوبت محیط شود و افزایش رطوبت سبب مساعد شدن شرایط برای رشد قارچ های عامل بیماری زنگ زرد گندم می شود.
کنترل شیمیایی زنگ زرد گندم
قارچ کش ها می توانند راهکاری مؤثر و اساسی برای دفع بیماری زنگ زرد گندم باشند. قارچ کش های مختلفی برای دفع زنگ زرد گندم توصیه شده اند که اثرگذاری هر یک از آنها متفاوت است. یکی از قارچ کش های مناسب برای دفع زنگ زرد گندم، پروپیکانوزو ل اس ت که به دلیل کم بودن دوره حفاظت آن در نواحی که شرایط مساعدی برای بیماری زنگ زرد گندم وجود دارد توصیه می شود از قارچ کش هایی با دوره حفاظت بیشتر استفاده شود. حتماً نوع قارچ کش پس از مشورت با کارشناسان انتخاب شود.
شما می توانید با متخصصان مجموعه سپند شیمی تیوان در این زمین مشاوره کنید.