انواع آفات پنبه در ایران
انواع آفات پنبه در ایران را معرفی نموده و توضیحاتی درباره روش های مقابله آنها ارائه می دهیم تا بتوانید از محصولات پنبه خود مراقبت کنید.
گیاه پنبه با نام علمی Gossypium، یکی از مهمترین محصولات کشاورزی است و از قدیمی ترین الیاف شناخته شده در دنیا می باشد. مزارع پنبه از قدمت کشت پنج هزارساله برخوردار هستند. کشت این محصول در بیش از 100 کشور جهان انجام می شود. در مزارع پنبه جهان حدود 43 گونه پنبه کشت شده که بعضی از آنها صرفاً روی درختان پرورش پیدا می کنند.
گیاه پنبه بعد از گذشت 45 روز از کاشت شروع به پنبه دهی می کند و نزدیک به نیمی از فصل رشد خود را به تولید گل می پردازد. گل های پنبه ای تا 24 ساعت باز می مانند. برای مراقبت از این محصول بایستی با آفات آن آشنایی داشت تا برای مقابله با آن، اقدامی اساسی انجام داد.
کرم غوزه پنبه، از انواع آفات پنبه در ایران
کرم غوزه پنبه، یکی از اصلی ترین عوامل تهدیدکننده سلامت گیاه پنبه است. لاروهای کرم غوزه از برگ های جوان، غوزه ها و بذور تغذیه می کنند. لاروهای جوان بعد از خروج از تخم نخست از جوانه های انتهایی و
برگ های تازه تغذیه کرده و پس از آن به غنچه، گل و غوزه حمله ور شده و احتمال نفوذ به آنها را دارند تا از الیاف خود پنبه تغذیه کنند.
با شخم عمیق، برداشت به موقع، ضدعفونی کردن بذور با استفاده از سموم مناسب، قطع آبیاری در اول مهر، استفاده از هورمون های تنظیم کننده رشد و نمو در تیر و مرداد، کنترل علف های هرز و … می توان احتمال حمله ور شدن این آفت به گیاه را کاهش داد. سموم مناسب برای مقابله با این آفت شامل لوفنورون، پروفنفونس، ایندوکساکاراب، پیریدالیل، اسپینوساد و … می باشند.
بیشتر بخوانید
کرم خاردار پنبه
یکی دیگر از انواع آفات پنبه در ایران ، کرم خاردار پنبه می باشد که از آفات قرنطینه ای داخلی کشور به حساب می آید. این آفت، کانال هایی در شاخه ایجاد می کند. لاروی این آفت به جوانه انتهایی شاخه های در
حال رویش وارد شده و از آنجا به پایین رفته و یا در وسط گره ها حفره ایجاد می کند. زمانی که کانال های زیادی بوجود می آیند، گیاه پژمرده می شود و نوک ساقه اصلی آن از بین می رود.
روش های مبارزه با این آفت به طور کلی شامل اقدامات قرنطینه ای، مبارزه زراعی، مبارزه بیولوژیکی و مبارزه شیمیایی می باشد. برای مقابله قرنطینه ای باید از نقل و انتقال زیرجین، بذر و تخم پنبه از نواحی آلوده
به غیرآلوده جلوگیری نمود. برای مبارزه زراعی باید بقایای محصول پس از برداشت حذف شود و علف های هرز کنترل شود.
برای مبارزه بیولوژیکی باید از یک آفت کش برای کنترل لاروهای سن پایین استفاده نمود. در مقابله شیمیایی می توان از سمومی مانند فیپرونیل، امامکتین بنزوآت استفاده نمود.
کرم سرخ ثانویه پنبه
یکی دیگر از انواع آفات پنبه در ایران ، کرم سرخ ثانویه پنبه می باشد که آفت قرنطینه ای برای دیگر نواحی پنبه خیز کشور است. لاروهای این آفت از محتوای داخل جوانه ها تغذیه نمود و با گر م شدن هوا و تسریع در فرآیند رشد، به گل ها نفوذ کرده و از گل ها و میوه ها تغذیه می کنند.
برای مقابله با این آفت می توان یک یا چندین روش را همزمان به کار برد. اقدامات قرنطینه ای به صورت ممنوعیت کشت پنبه در نواحی آلوده و ریشه کنی بوته ها در نواحی آلوده، اقدامات زراعی به صورت کاشت
دیرهنگام محصول و خشک کردن آن در پایان فصل، اقدامات فرمونی به صورت استفاده از فرمون های مصنوعی برای کشف آفت و اقدامات شیمیایی به صورت استفاده از سم شیمیایی مناسب می باشد.
پرودنیا
در بررسی انواع آفات پنبه در ایران با آفت پرودنیا آشنا می شویم. لاروی پرودنیا می تواند در سن پایین به صورت گروهی از پارانشیم برگ ها تغذیه نموده و در سن بالا سبب مشبک شدن برگ ها شود و تنها رگبرگ اصلی را سالم باقی می گذارد. لارو ی آفت در هر سنی از غوزه تغذیه می کند.
با کنترل علف های هرز در پیرامون و داخل مزرعه می توان ساده ترین کار برای پیشگیری از حمله ور شدن این آفت را انجام داد. به منظور پیشگیری از حمله ور شدن این آفت در سال های بعد بایستی به جمع کردن
اندام های آلوده اقدام نمود. شخم عمیق و یخ آب زمستانه، اقدام مهمی است که شفیره های موجود در خاک را از بین می برد.
اما اگر شرایط به گونه ای باشد که نیاز به استفاده از سموم شیمیایی باشد، باید از سمومی مانند دلتامترین و فوزالن استفاده نمود.
سنک غوزه پنبه
یکی دیگر از انواع آفات پنبه در ایران ، سنک غوزه پنبه می باشد که سبب ریزش غنچه، گل و غوزه های جوان در مزارع پنبه می شود. این آفت نه تنها سبب ریزش غنچه ها و غوزه های جوان پس از نشستن روی
بوته های پنبه ای می شود، بلکه سبب ریزش دیگر اعضای زایشی شده و گیاه را شدیداً علفی می کند.
بعد از ریزش غنچه ها و غوزه ها، ساقه های پنبه حالت قهوه ای متمایل به قرمز پیدا می کند و از دور می توان متوجه درگیری محصولات پنبه به این آفت شد.
کشت گیاه ذرت در کنار زمین پنبه سبب جلب این حشره می شود. سن شکارگر Nabis capsiformis ، یک دشمن طبیعی این حشره است که سبب از بین بردن آن می شود. زمان مناسب برای سم پاشی ، از
زمان اولین غنچه دادن تا آخرین غنچه دادن می باشد. ضدعفونی کردن بذرها با استفاده از سموم گائوچو، کروزر و لاروین می تواند در مقابله با این آفت مؤثر باشد.
سن سبز پنبه
در بررسی انواع آفات پنبه در ایران با سن سبز پنبه آشنا می شویم. این سن گل ها، جوانه ها، غوزه های پنبه و شاخه های جوان را مورد هدف قرار می دهد و از شیره گیاهی تغذیه می کند. این مسئله سبب می شود که تخم های پنبه به صورت نارس باقی بماند. با حمله ور شدن این آفت، الیاف پنبه نارس می ماند.
این احتمال وجود دارد که الیاف پنبه در نقاطی که حشره نیش زده است، تغییر رنگ دهد و به رنگ زرد و قهوه ای در بیاید.
با استفاده از دشمنان طبیعی سن سبز پنبه می توان این آفات را کنترل نمود. استفاده از سورگوم و لگوم ها به عنوان گیاه تله قطعا نتیجه بخش و مؤثر خواهد بود. سمومی مانند ایمیداکلوپراید و اکسی دیمتون متیل و … می توانند با این آفت مقابله کنند و آنها را از بین ببرند.
عسلک پنبه، سفید بالک گلخانه
یکی دیگر از انواع آفات پنبه در ایران ، سفید بالک گلخان ه می باشد. تغذیه حشرات بالغ و پور ه از شیره گیاهی سبب ایجاد لکه های کلروتیک در سطح برگ ها می شود. با توجه به سطح آلودگی، احتمال زرد شدن کل برگ ها وجود دارد.
زمانی که پنبه در معرض حمله این آفت قرار می گیرد، ظرفیت فتوسنتز آن کاهش پیدا می کند و مستعد جلب قارچ های دوده می شود. عسلک می تواند سب ب بسته شدن روزنه ها و اختلال در برخی از فعالیت
های حیاتی برگ شود.
روش های مقابله با این آفت شامل حذف بقایای محصول، رعایت بهداشت گیاهی، کمک گرفتن از دشمنان طبیعی مانند شکارچی ها و زنبورهای پارازیت و کنترل علف های هرز می باشد. سموم مناسب برای مقابله با این آفت شامل پیری پروکسی فن، بوپروفزین و قارچ کش میکروبی می باشد.
زنجرک پنبه، از انواع آفات پنبه در ایرا ن
این آفت سبب متوقف شدن رشد گیاه می شود و به کمیت و کیفیت محصولات صدمه وارد می کند. این آفت از آفات اول فصل پنبه است که در طی فصل به تدریج با کاهش جمعیت مواجه می شود.
حشرات کامل و پوره های این آفت با تغذیه از شیره گیاهی به زندگی خود ادامه می دهند. این آفت با مکیدن شیره گیاهی سبب ریختن بزاق سمی خود روی آوند گیاه می شود و گیاه را آلوده می کند.
به منظور مقابله در زمان مناسب با این آفت بای د یک برگ از هر بوته از نیمه پایینی بوته انتخاب نموده و تعداد زنجره ها و علائم خسارت را به دقت بررسی نمود. اگر شمار زنجره ها در هر تور زنی معادل با 5 الی 8
پوره یا زنجره باشد و یا اینکه نیمی از برگ ها آلوده شده باشند، باید به سمپاشی اقدام نمود.
کنه های تارتن، از انواع آفات پنبه در ایران
این آفت از شیره سلولی گیاه تغذیه کرده و سبب اختلال در اعمال حیاتی گیاه می شود. خسارت این آفت به گیاه به صورتی است که گیاه در ابتدا برنزه می شود و پس از آن قهوه ای رنگ می شود و در ادامه بوته
ها خشکیده می شوند.
زمانی که آفت سبب ایجاد تارهای ابریشمی بسیار نازک روی گیاه می شود، رشد گیاه را به شدت کاهش می دهد. زمانی که کنه از بافت های گیاه تغذیه می کنند سبب خالی شدن بافت ها می شود و در این شرایط هوا به داخل گیاه نفوذ می کند و سلول های نقره ای بر روی آن ظاهر می شود.
شیوه درست آبیاری، حذف علف های هرز، حذف بقایای گیاهی، رعایت تناوب و خودداری از کشت پیاپی گیاه، منع عبور و مرور از مناطق آلوده به مناطق غیرآلوده و … در کنترل این آفت بسیار مؤثر است. این کنه ها، مقاومت بالایی در برابر سموم از خود نشان می دهند.
لذا سمپاشی باید مکرراً و مطابق با توصیه مت خصصان انجام شود تا با نتیجه موردانتظار همراه باشد. سم پروپارژیت، تترادیفون و فن پروپاترین می توانند در مقابله با این آفت اثرگذار باشند.
جهت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر درباره کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی کلیک کنید
شته ها، از انواع آفات پنبه در ایران
در گونه های مختلفی مانند شته جالیز، شته سیاه باقلا، سیاه یونجه و شته خربزه یا پنبه می توانند به محصولات پنبه کشاورزان آسیب وارد کنند. شته ها دارای بدن نرمی هستند و در رنگ های سبز، سیاه، قهوه ای، صورتی و بی رنگ وجود دارند. این موجودات نرم با تغذیه از آوند آبکش به حیات خود ادامه می دهند و سبب پیچش برگ می شوند. این آفات بیشتر به گیاهان جوان حمله می کنند.
دشمنان طبیعی شته ها مانند شکارگرها و پارازیتوئیدها در کنترل این آفت موفق هستند. استفاده از سموم کم مصرف مانند پی متروزین، ایمیداکلوپراید و اکسی دیمتون متیل می تواند در مقابله با این آفت مؤثر باشد. باید به نحوه صحیح سمپاشی و زمان مناسب سمپاشی توجه داشت.
سنک سبز یونجه
یکی دیگر از انواع آفات پنبه در ایران ، سنک سبز یونجه است که از شیره سلولی گیاه تغذیه می کند.
این آفت به جوانه های انتهایی، غنچه ها و گل ها و غوزه های پنبه حمله ور می شود و موجب ریزش شدید گل ها و غنچه های کوچک و غوزه های نرسیده می گردد. این آفت با تغذیه از گیاه و ترشح بزاق سمی خو د، موجب شکل گیری لکه های کوچک و تیره بر روی گیاه می شود.
حذف بقایای گیاهی بعد از کشت بهاره، استفاده از هورمون پیکس در زمان نمایان شدن گل های اولیه در زمین، خودداری از کشت بذور کرک دار در ناحیه آلوده و آبیاری منظم مزرعه سبب می شود که اقدامات
کنترلی مؤثری برای این آفت انجام داد.
ضدعفونی کردن بذرهای پنبه با سموم گائوچو و لاروین و … برای مقابله با این آفت توصیه می شود. بهترین سموم برای این آفت شامل سم ایمیداکلوپراید و اکسی دیمتون متیل می باشند.
مگس مینوز برگ، از انواع آفات پنبه در ایران
لاروهای این آفت دالون های مارپیچ ایجاد کرده تا بتوانند از پارانشیم برگ تغذیه کنند. لاروها داخل بافت برگ را تغذیه کرده و در طول برگ حرکت می کنند. تغذیه این آفت از گیاه سبب اختلال در فتوسنتز و رشد گیاه می شود. تشخیص و شناسایی این آفت در هر یک از مراحل تخم، لارو، شفیره و حشره کامل با توجه به ظاهر گیاه امکان پذیر است.
دیسک زدن مزرعه در راستای پوشاندن بقایای گیاه آلوده به محض برداشت، اقدامی ضروری برای مقابله با این آفت است .کمک گرفتن از دشمنان طبیعی برای مقابله با این آفت، در کسب نتیجه موفقیت آمیز مؤثر
می باشد. سموم شیمیایی مبارزه با این آفت باید با مشاوره با متخصصان بر اساس ارزیابی وضعیت موجود انتخاب شود. یکی از سموم شیمیایی مؤثر برای مقابله با مگس مینوز برگ،
کلرپیریفوس می باشد که اخیراً استفاده از آن ممنوع شده است. بنابراین باید با مشاوره با متخصصان این حوزه، بهترین سم برای مقابله با این آفت انتخاب شود.